Ohje: Sytopipo MalliMari

Alussa oli sytomyssyprojekti, jossa neulotaan ja virkataan päähineitä sytostaattihoidoissa hiuksensa menettäneille lämmikkeeksi ja koristeeksi. Sitten oli sytomyssyohje nimeltään MalliSari by Piiku, johon ihastuin. MalliSari oli juuri riittävän haastava, että en tylsistynyt, mutta riittävän helppo, että en hyytynyt kesken.

sytomyssyt_01-21_MalliMari
Muunnetulla MalliSari-ohjeella eli MalliMarilla neulottuja sytomyssyjä, lankana pätkävärjättyä Madame Tricote Camilla (100% puuvilla).

Ensimmäinen pipo eteni hyvin kavennusten alkuun asti. Siinä vaiheessa MalliSari ei sopinut enää Marin käsialalle ja piti soveltaa. Ruttuiseen tulostettuun MalliSarin ohjeeseen tuli sitten tuherrettua muistiinpanoja neulomisen myötä ja MalliMari oli syntynyt.

Lanka: Ohuehkoa neulepuuvillaa, jota voi neuloa 3 mm puikoilla
Ensimmäisen myssyn neuloin Novita Bambusta, mutta siitä tuli mielestäni vähän plääh. Seuraavat kaksi tein napakammasta Madame Tricoten Camillasta ja niistä tuli aika kivoja, vaikka pätkävärjätty lanka vähän läikkiintyikin.

Puikot: 3 mm tai käsialan ja langan mukaan.
Mallikerran pituus on 5 silmukkaa ja korkeus on vain 4 kerrosta, joten myssyn leveyttä ja pituutta on helppo säätää silmukoita ja/tai kerrosmääriä lisäämällä tai vähentämällä. Kavennukset saa osumaan näteimmin, jos silmukoita on 15 jaollinen määrä (90-105-120-135), mutta ei se niin tarkkaa ole, onnistuu millä tahansa 5 jaollisella määrällä..

Ohje: Huom! Tämä ohje on vain täydennystä alkuperäiseen Piikun kirjaamaan ohjeeseen, joten jos valepalmikkomallineule on sinulle vieras, muista käydä hakemassa myös MalliSarin ohje!

Mallineule: 1.krs: * siirrä kolme o neulottua silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle puikolle. Nosta oikeanpuolimmainen o silmukka kahden muun yli oikealta vasemmalle. Jää kaksi silmukkaa. Nosta ne nyt oikealta puikolta vasemmalle puikolle ja neulo 1 o, langankierto 1o. Neulo 2 n. *, toista *-*.
2.-4.krs * 3o, 2n * kerros loppuun.

Resori: Minulla 7 krs ohjeen mukaista 3o 2n -resoria on sen noin 2 cm. Ajoittain olen neulonut resorin 2,5 mm puikoilla, jotta siitä tulee vähän napakampi.

Suora osa: Neulon mallineuletta (valepalmikkoa) 12-13 mallikertaa.
Jos myssystä haluaa vähemmän reikäisen, voi langankierrot neuloa takareunasta eli kiertäen, niin ei tule reikää valepalmikon keskelle.

Kavennukset: Päätin pitäytyä kavennuksissa samassa tahdissa ja tyylissä kuin mallineuleessakin, joten kavennukset tehdään ylivetokerroksella (mallineuleen ensimmäinen krs) ja sitten neulotaan kolme välikerrosta oikeat oikein ja nurjat nurin.

1. kavennus: Tehdään valepalmikon ylivetokavennus ilman langankiertoa: *siirrä 3 oikein neulottua silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle puikolle. Vedä oikeanpuolimmainen silmukka kahden muun yli oikealta vasemmalle. Jää kaksi silmukkaa, siirrä ne vasemmalle puikolle ja neulo oikein. Neulo 2 n*, toista tähtien väliä kerroksen loppuun.

Välikerrokset: *2 o, 2 n* kerros loppuun, tehdään 3 kertaa (=3 välikerrosta)

Jos neulot pipoa pyöröpuikolla, näihin aikoihin alkaa olla syytä etsiskellä sukkapuikkoja, joihin vaihtaa silmukoiden vähetessä.

2. kavennus: Tee valepalmikon yliveto jäljellä olevilla oikeilla silmukoilla: *siirrä 2 oikein neulottua silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle puikolle. Vedä oikeanpuolimmainen silmukka toisen yli oikealta vasemmalle. Jää yksi silmukka, siirrä se vasemmalle puikolle ja neulo oikein. Neuloa 2 n*, toista tähtien väliä kerroksen loppuun. (Tämän kavennuksen voi myös tehdä tavallisena ylivetokavennuksena, joka on vähän nopeampi, ero ei ole kovin suuri.)

Välikerrokset: *1o, 2n* kerros loppuun, tehdään 3 kertaa.

3. kavennus: *1o, 2n yhteen*, toista tähtien väliä kerroksen loppuun.

Välikerrokset: *1o, 1n* kerros loppuun, tehdään 3 kertaa.

Huom! Tähän asti valepalmikoiden eli “pystyraitojen” määrä pysyy vakiona (120 silmukalla 24 kpl), ne vain kapenevat, kunnes jäljellä on yksi silmukka valepalmikosta ja yksi sen välissä olevasta nurjasta.

4. kavennus: *siirrä 1 s oikein oikealle puikolle vasemmalta, neulo 2 o yhteen, vedä siirretty silmukka näin syntyneen silmukan yli, 1n, 1o, 1n* (eli siis normaali kolmen silmukan kavennus ja sitten seuraavat kolme silmukkaa kuten ed. kerros), toista tähtien väliä kerroksen loppuun.

Nyt tulee enää 2 välikerrosta: *1 o, 1n* kerroksen loppuun, tehdään yhteensä 2 kertaa.

5. kavennus: *siirrä 1 s oikein oikealle puikolle vasemmalta, neulo 2 o yhteen, vedä siirretty silmukka näin syntyneen silmukan yli*, toista kerroksen loppuun (eli siis koko kerroksen ajan tehdään kolmen silmukan kavennusta.) Jos (ja kun) silmukat eivät mene tasan ja jää kaksi silmukkaa, neulo ne yhteen. Jos jää vain yksi, neulo se oikein.

Välikerros, enää yksi: Kaikki oikein.

Päättele. Itse teen tämän vetämällä langan läpi jäljellä olevista silmukoista, mutta sen kiristäminen on sitten jo vähän tekniikkalaji. Vähemmillä ärräpäillä saattaa päästä, jos viimeisellä välikerroksella neulookin 2 s oikein yhteen.

sytomyssyt_52_MalliMari
Lahjoituslangasta neulottu hyvin pinkki MalliMari. Lanka 100% puuvillaa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s