Haarukkanyörejä – Lucet Cords

Haarukkanyöriä opetellessa on hyvä käyttää jotain sileää ja vedonkestävää lankaa kuten vaikkapa puuvillaista virkkauslankaa tai sileää villalankaa. Tekniikan parantuessa voi lankavalikoimaa laajentaa ja tässä on muutamia esimerkkejä siitä, miltä eri langoista tehdyt nyörit näyttävät.

When you are learning to use a lucet, it is a good idea to use a smooth and durable yarn, for example cotton crochet yarn or smooth wool. Once you learn the technique you can widen the selection of yarn and here are a few examples of how cords made with different yarns look.

Mallikortti – Sample card
  1. Silkki – Silk
  2. Karkea villa – Coarse hairy wool
  3. Sileä villa, luultavasti neulelankaa – Smooth wool, probably knitting yarn
  4. Puuvillainen helmilanka ja lasihelmiä – Pearl cotton with glass beads
  5. Viskoosi – Viscose
  6. Viskoosi – Viscose
  7. Monivärinen sekoitelanka, luultavasti enimmäkseen akryyliä – Multicolored mixed yarn, probably mostly acrylic
  8. Monivärinen puuvillainen neulelanka – Space dyed knitting cotton
  9. Puuvillainen virkkauslanka ja muovihelmiä – Cotton crochet yarn with plastic beads
Samettilanka – Chenille yarn

Samettilanka toimii yllättävän hyvin (kunhan ei vedä nyöriä ihan hirveän kireälle) ja samettikankaan tapaan valon heijastuminen myötä- ja vastakarvaan saa nyörin näyttämään kaksiväriseltä.

Chenille is surprisingly easy to work with (if you don’t pull the yarn too hard) and like velvet fabric the light reflecting from the structure makes the cord look bicolored.

Nauhalanka – Ribbon yarn
Monivärinen nauhalanka – Multicolored ribbon yarn

Nauhalanka on yleensä sileää ja sen kanssa on helppo työskennellä, jos vain nyörihaarukka on niin iso, että nyöri mahtuu piikkien väliin. Tavallisesti haarukkanyöri on aika tukevaa ja joustamatonta, mutta nauhalangasta tehdyt nyörit ovat varsin joustavia.

Ribbon yarn is usually smooth and easy to work with, if only the lucet has enough space between the horns. Mostly lucet cord is pretty sturdy and non-stretchy, but cords made with ribbon yarn seem to be quite stretchy.

Poppanakude – Carpet weft

Pitihän sitä kokeilla, kun oli poppanakudetta nurkissa. Kude on noin sentin levyistä ja valmiin nyörin leveys on suunnilleen sama. Tästä voisi vaikka ommella kiekon pannunaluseksi.

I had some Finnish carpet weft lying around so I had to try it. The weft is about a centimeter wide and the width of the finished cord is about the same. One could for example sew this cord into a disk and use it as trivet.

Hapsulanka – Eyelash yarn

Hapsulangasta tuli niin ihana pötkylä, että sitä tekisi mieli hipeltää koko ajan. Lankaa ei saa kiristää liikaa, mutta muuten liukas lanka oli yllättävän helppo käsitellä. Kerran jossain markkinoilla ehdotettiin, että tällaisesta langasta voisi tehdä joulukuuseen koristeköynnökset…

Eyelash yarn turned into a delightful worm, you feel like you want to fondle it all the time. You can’t pull the yarn too hard, but otherwise the slippery yarn is surprising easy to handle. At a fair once I got a suggestion to make Christmas garlands like this…