Ohje: neulottuja keittiörättejä

Olin lukenut varsin paljon kehuja puuvillabambulangasta tehdyistä keittiöräteistä ennen kuin itse lopulta uskaltauduin kokeilemaan sellaista. Sekin syntyi lähinnä siksi, että sytomyssyprojektista jäi pieni kerällinen punaista bambulankaa. Lopputulos yllätti, 60 asteessa pestävä ja rumpukuivattava bambulankarätti on nyt suosikkini keveytensä, kestävyytensä ja pesuominaisuuksiensa takia; mikään ei tehoa pinttyneisiin laseihin ja pinnoitettuun kattilaan niin hyvin kuin se.

Ikävä kyllä käyttämäni Novita Bambu-langan valmistus on lopetettu, mutta vastaavia bambuviskoosipuuvillalankoja myydään edelleen.

Helmineuleinen bambulankarätti

Lanka: Novita Bambu, 68% bambukuitu, 32% puuvilla. Yhteen rättiin tarvitaan noin 15-20 grammaa tätä lankaa.

Puikot: 2 mm tai käsialan mukaan (niin, että tulee sopivan napakka rätti).

Ohje: Luo 35 silmukkaa. Neulo 64 krs helmineuletta seuraavasti: Nosta kerroksen ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo *1 o, 1 n*, kerroksen lopussa neulo kaksi viimeistä silmukkaa oikein. Päättele, neulo pääteltäessä nurjat nurin ja oikeat oikein.

Kun silmukoita on pariton määrä, ovat kaikki kerrokset samanlaisia, mikä helpottaa neulomista. Kun reunasilmukat nostetaan oikein ja neulotaan oikein, tulee reunasta ns. pykäreuna eli solmureuna, joka on mielestäni tukevin ja sopii myös hyvin nystyräiseen helmineuleeseen.

Jos haluat rättiin “reunukset”, voit neuloa aluksi 4 krs aina oikein -neuletta ja sitten kummassakin reunassa reunasilmukoista seuraavat 2 silmukkaa (2. ja 3. sekä 3. viimeinen ja 2. viimeinen silmukka) aina oikein. Ennen päättelyä neulo taas 4 krs oikein ja päättelyssä neulo silmukat oikein.

Vielä selkeämmän “kehyksen” saa, jos tekee reunat 4 silmukalla siten, että alussa neuloo 4 krs aina oikein, sitten 2 krs sileää neuletta (oikealla oikein, nurjalla nurin) ja sen jälkeen aloittaa helmineulekerrokset niin, että kerroksen alussa nostaa 1 neulomatta, neuloo 2 s aina oikein ja 1 s sileääja kerroksen lopussa 1 s sileää, 3 s oikein ja rätin yläreunassa taas 2 krs sileää ja 4 krs aina oikein -neuletta ja päättelyssä neulo silmukat oikein.

Vinoruutuinen bambulankarätti

Lanka: Novita Bambu, 68% bambukuitu, 32% puuvilla. Yhteen rättiin tarvitaan noin 15-20 grammaa tätä lankaa.

Puikot: 2 mm tai käsialan mukaan (neuloin kuvan vihreän rätin 2,5 mm puikoilla ja siitä tuli vähän liian löysä, 2 millin puikoilla neulottu helmineulerätti tuntuu käytössä paremmalta).

Ohje: Luo 43 silmukkaa. Mallikerta on 4 silmukkaa leveä, joten voit muuttaa silmukkamäärää, kunhan silmukoita on x*4 + 1+2. Nosta kerroksen ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja neulo kerroksen viimeinen silmukka oikein = pykäreuna. Neulo vinoruutuneuletta 15 mallikertaa tai kunnes rätti on sopivan korkuinen. Päättele, neulo pääteltäessä nurjat nurin ja oikeat oikein.

Vinoruutukuvio (4 krs):
1. krs (oikea puoli): *1 n, 3 o*, 1n
2. krs (nurja puoli): *1 o, 1 n*, 1n
3. krs (oikea puoli):  2 o, *1 n, 3 o*, 1 n, 2 o
4. krs (nurja puoli): kuten 2. krs

20110909_vinoruutuneule_mallikerta_cropped

Rätin yläreunassa tee vielä mallikerran 1. krs ennen kuin päättelet rätin, näin saat kuviosta symmetrisen.

Jos haluat rättiin “reunukset”, luo 43 silmukkaa ( x*4+1+6 silmukkaa), neulo aluksi 4 krs aina oikein -neuletta ja sitten kummassakin reunassa reunasilmukoista seuraavat 2  silmukkaa (2.,ja 3. silmukka sekä 3. viimeinen ja 2. viimeinen silmukka) aina oikein.
Vielä selkeämmät reunukset saa neulomalla ainaoikein -reunuksen viereen sileää 2 krs/1 s (ks. ylempi ohje), tällöin silmukkamäärän tulee olla x*4+1+8, eli esimerkiksi 32+1+8 = 41 s. (Tuo 8 tulee siitä, että kerroksen alussa nostetaan 1 s oikein, neulotaan 2 s oikein ja 1 s sileää eli oikealla oikein ja nurjalla nurin ja kerroksen lopussa neulotaan 1 s sileää ja 2+1 oikein = 2*4 s = 8 s.)

20110626_dishcloth_vinoruutuinen_webified
Vinoruuturätti

Iso bambulankarätti kahden kerroksen helmineuleella

Lanka: Novita Bambu, 68% bambukuitu, 32% puuvilla. Yhteen rättiin tarvitaan lähes koko kerä lankaa, 2,5 millin puikoilla rätistäni tuli noin 25 cm leveä ja 20 cm korkea, tosin se oletettavasti kutistuu ensimmäisessä pesussa jonkin verran.

Puikot: 2-2.5 mm tai käsialan mukaan.

Ohje: Luo 60 silmukkaa. Nosta kerroksen ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja neulo kerroksen viimeinen silmukka oikein = pykäreuna. Neulo kahden kerroksen helmineuletta 79 krs (tai haluttu muu pariton kerrosmäärä), pääteltäessä neulo nurjat nurin ja oikeat oikein.Kahden kerroksen helmineule:

1. krs (oikea puoli): *1 o, 1 n*, 1 o
2. krs (nurja puoli): *1 o, 1 n*, 1 o (eli “oikeat oikein, nurjat nurin”)
3. krs (oikea puoli):  *1 n, 1 o*, 1 n
4. krs (nurja puoli): *1 n, 1 o*, 1 n  (“eli nurjat nurin, oikeat oikein)

20110925_bamburatti_PitkaHelmineule_2
Lähikuva kahden kerroksen helmineuleesta