Viivi Merisalon iskunauhat

Piirsin kaaviot ja tein ohjeet niihin iskunauhoihin, jotka kuvataan Viivi Merisalon Nauhoja-kirjan toisessa painoksessa. Nauhoja on kirja, jonka kaikki painokset ovat kiven alla (minun on vuodelta 1978), joten ehkä näin ohjeet pääsevät taas käyttöön.

Huom. Kirjassa käytetään juoksevaa numerointia nauhatyypistä riippumatta, pohjukoilla tehtävillä iskunauhoilla on numerot 166-174. Nauhat 167 ja 173 on piilotettu tällä sivustolla sivulle A Lace Bend Round ja muunnelmia, koska ne niin selvästi kuuluvat yhteen (173 on itse asiassa sama kuin A Lace Bend Round).

Kaavioiden värit ovat Merisalon ehdotusten mukaiset, hän käyttää enimmäkseen mustaa ja valkoista. Sanallisissa selostuksissa käytän itse termejä “tumma” ja “vaalea”. Jos sinulla ei ole tarvetta olla kirjalle uskollinen, voit kokeilla vaikka kokonaan yksivärisiä nauhoja.

166, kolmen pohjukan nauha

Kolmen pohjukan nauha

Viivi Merisalo ei kerro, miten etusormella oleva pohjukka poimitaan. Kokeilu osoitti, että jos haluaa yhtenäisen nauhan (eikä kahta ohutta), pitää pohjukka poimia kiertäen. Vanha kiertämistekniikkani, jossa poimitaan alin lanka alakautta ei onnistunutkaan tässä mallissa, kun poimitaan alhaalta ylös. Vaan ei hätää, on ihan sama, kiertääkö pohjukkaa ylös vai alas, kunhan se kiertyy puoli kierrosta. Keksinkin, että jos pohjukan koukkaisee yläkautta ylimmästä langasta, se kiertyy puoli kierrosta. Kehitin sitten kaavioon ihan uuden merkinnän, joka toivottavasti auttaa.

Nauha 166

Sanallinen kuvaus tästä nauhasta (minun sanani, ei Merisalon):
Tarvitset kaksi vaaleaa ja yhden tumman pohjukan. Laita vaaleat vasemman käden etu- ja keskisormeen ja tumma oikean käden etusormeen.

 1. Vie oikea keskisormi läpi vasemman keskisormen pohjukasta ja poimi vasemman etusormen pohjukka kiertäen.
 2. Siirrä vasemman keskisormen pohjukka vasemmalle etusormelle.
 3. Vie vasen keskisormi läpi oikean keskisormen pohjukasta ja poimi oikean etusormen pohjukka kiertäen.
 4. Siirrä oikean etusormen pohjukka oikealle etusormelle.
 5. Toista vaiheita 1-4.

Kuten huomataan, ovat vaiheet 3-4 vaiheiden 1-2 peilikuvia. Minä muistankin tällaisista nauhoista yleensä vain puolet. Tässä tapauksessa itse palmikoiminen menee minun aivoissani näin: “Vapaa keskisormi menee läpi vastakkaisesta keskisormesta ja poimii etusormen pohjukan kiertäen. Juoksuta toisessa kädessä yhtä ylöspäin. Tee peilikuvana ja aloita sitten alusta.”

168, neljän pohjukan nyöri

Tämä on siitä jännittävä iskunyöri, että pohjukat eivät mene ollenkaan toistensa läpi, ainoastaan ohi.

4 pohjukan nyöri

Kaaviossa siirretään pohjukka toiselle sormelle avoimena, koska se tuntui loogisimmalta (kirjasta ei ole tässä suhteessa apua). Voisi kuitenkin olla mielenkiintoista kokeilla, onko nyöri eri näköinen, jos pohjukan siirtääkin kiertäen (vai tuleeko vain kierteinen sotku?).

Sanallinen kuvaus:
Tarvitset kaksi vaaleaa ja kaksi tummaa pohjukkaa. Aseta vaalea vasempaan etusormeen ja tumma vasempaan keskisormeen. Toinen tumma menee oikealle etusormelle ja viimeinen vaalea laitetaan oikeaan keskisormeen.

 1. Siirrä oikean etusormen pohjukka vasemmalle nimettömälle.
 2. Siirrä vasemman keskisormen pohjukka oikealle etusormelle.
 3. Siirrä vasemman nimettömän silmukkaa yksi ylöspäin keskisormelle.
 4. Siirrä vasemman etusormen pohjukka oikealle nimettömälle.
 5. Siirrä oikean keskisormen pohjukka vasemmalle etusormelle.
 6. Siirrä oikean nimettömän silmukkaa yksi ylöspäin keskisormelle.
 7. Toista kohtia 1-6.

Syntynyt nyöri on pitkittäisraidallinen. Oletan, että jos laittaa yhden värin yhteen käteen ja toisen toiseen, mutta poimii saman ohjeen mukaan, saa kierretyn nyörin näköistä nyöriä (ehkä tätä pitää testata).

169, viiden pohjukan nauha

Nauha 169 avoimella poiminnalla
Nauha 169 kierretyllä poiminnalla (päältäpäin kuvattuna)

Koska Merisalo ei kerro, miten pohjukka poimitaan, piti kokeilla molemmilla tavoilla. Avoimella poiminnalla tulee nyöri, jonka halkaisija on neliömäinen, kierretyllä poiminnalla saa nauhan, joka on päältä kupera ja alta litteä. Nauhoja-kirjan valokuva ei ole kovin selkeä, mutta minusta näyttää siltä, että siinä on neliömäisempi nyöri eli avoimella poiminnalla tehty.

Avoin poiminta
Kierretty poiminta

Huom! Videolla poimin etusormen pohjukan aina avoimena. Jos haluat poimia pohjukan kierrettynä, koukkaa pohjukan ylälanka yläkautta.

Sanallinen kuvaus:
Tarvitset kolme tummaa ja kaksi vaaleata pohjukkaa. Laita tummat vasemman käden etu- ja keskisormeen ja nimettömään ja vaaleat oikean käden etu- ja keskisormeen.

 1. Oikea nimetön menee läpi vasemman keskisormen pohjukasta ja poimii vasemman etusormen pohjukan.
 2. Siirrä vasemman käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi.
 3. Vasen nimetön menee läpi oikean keskisormen ja poimii oikean etusormen pohjukan.
 4. Siirrä oikean käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi.
 5. Toista vaiheita 1-4.

170, 171, 172, seitsemän pohjukan nauhoja

Nauha 170, avoin poiminta
Nauha 170, kierretty poiminta
Nauha 171
Nauha 172, avoin poiminta
Nauha 172, kierretty poiminta

Tarkkakatseinen huomaa kaavioista, että tämä nauhasetti on läheistä sukua nauhalle 169, pohjukoita vain on kummallakin puolella yksi enemmän. Nauha myös toimi aika lailla samalla tavalla: jos pohjukan poimii avoimena, on lopputulos halkaisijaltaan neliömäinen, jos poimii kierrettynä, saa päältä koveran ja alta aika lailla tasaisen nauhan. Merisalo lienee tarkoittanut avoimella poiminnalla tehtyä nauhaa.

Nauha 170, etusormen pohjukka poimitaan avoimena
Nauha 170, etusormen pohjukka poimitaan kierrettynä
Nauha 170

Huom! Videolla poimin etusormen pohjukan koko ajan avonaisena. En myöskään kuvausjärjestelyistä johtuen voinut iskeä kunnolla, käsiä saisi mielellään viedä vähän pidemmälle sivuille aina poimisen jälkeen (vaiheiden 1 ja 3 jälkeen).

Sanallinen kuvaus:
Tarvitset neljä tummaa ja kolme vaaleaa pohjukkaa. Tummat asetetaan vasempaan käteen etu- ja keskisormeen, nimettömään ja pikkurilliin, vaaleat tulevat oikean käden etu- ja keskisormeen ja nimettömään. Vapaaksi jää siis oikea pikkurilli ja molemmat peukalot.

 1. Vie oikea pikkurilli läpi vasemman nimettömän ja keskisormen pohjukoiden ja poimi vasemman etusormen pohjukka.
 2. Siirrä vasemman käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi.
 3. Vie vasen pikkurilli läpi oikean nimettömän ja keskisormen pohjukoiden ja poimi oikean etusormen pohjukka.
 4. Siirrä oikean käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi.
 5. Toista vaiheita 1-4.

Nauha 171 tehdään aivan samalla tavalla kuin nauha 170, mutta tällä kertaa käytetään kolmea väriä pohjukoita.

Aloituskuvio, nauha 171

Nauha 172 on variaatio kahdesta edellisestä, mutta tässä mennään vain yhdestä pohjukasta läpi ennen kuin poimitaan etusormen pohjukka. Lopputulos olikin jännittävä: avoimella poiminnalla nauhan läpileikkaus on selkeästi kolmiomainen, kolmion “harja” on päällä (palmikoijasta katsottuna). Kierretyllä poiminnalla tulos on sama kuin nauhoissa 169 ja 170 eli nauha on päältä kupera ja alta tasainen.

Nauha 172 avoimella poiminnalla
Nauha 172 kierretyllä poiminnalla
Nauha 172

Huom. Videolla poimin etusormen silmukan avoimena. Jos haluat nähdä kierretyn poimisen, katso nauhan 167 video.

Sanallinen kuvaus:
Tarvitset neljä tummaa ja kolme vaaleaa pohjukkaa. Tummat pohjukat asetetaan vasemman käden etu- ja keskisormeen, nimettömään ja pikkurilliin. Vaaleat pohjukat tulevat oikean käden etu- ja keskisormeen ja nimettömään. Vapaaksi jäävät siis peukalot ja oikea pikkurilli.

 1. Vie oikea pikkurilli vasemman keskisormen pohjukan läpi ja poimi vasemman etusormen pohjukka.
 2. Siirrä vasemman käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi.
 3. Vie vasen pikkurilli oikean keskisormen pohjukan läpi ja poimi oikean etusormen pohjukka.
 4. Siirrä oikean käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi.
 5. Toista vaiheita 1-4.

174, yhdeksän pohjukan nauha

Tämä on siitä poikkeuksellinen nauha, että avuksi otetaan myös peukalot. Se on ainakin näin peukalon käyttöön tottumattomalle aika haasteellinen, pohjukoiden pitäminen peukaloissa on vaatii keskittymistä ja juoksutus on paljon hitaampaa kuin neljällä sormella operoitaessa. Itse poimintakuvio ei ole vaikea, suurin haaste tulee peukaloista.

Sanallinen kuvaus:
Tarvitset viisi tummaa ja neljä vaaleaa pohjukkaa. Vasen peukalo ja vasen etusormi: vaalea. Vasen keskisormi: tumma. Vasen nimetön ja vasen pikkurilli: vaalea. Oikeaan käteen peukaloon, etu- ja keskisormeen ja nimettömään tumma pohjukka. Vain oikea pikkurilli jää vapaaksi.

 1. Vie oikea pikkurilli vasemman etusormen pohjukan läpi ja poimi vasemman peukalon pohjukka.
 2. Siirrä vasemman käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi. Huomaa, että etusormen silmukka siirtyy peukalolle.
 3. Vie vasen pikkurilli oikean etusormen pohjukan läpi ja poimi oikean peukalon pohjukka.
 4. Siirrä oikean käden pohjukoita yhtä sormea ylemmäksi. Huomaa, että etusormen silmukka siirtyy peukalolle.
 5. Toista vaiheita 1-4.

Jos poimit peukalon pohjukan kaavion mukaan avoimena, saat nauhan, jonka läpileikkaus on melkein neliö. Jos poimit pohjukan kierrettynä, on tuloksena vähän litteämpi nauha, jonka läpileikkaus on lähinnä suorakulmio. Molemmissa tapauksissa nauhan alapuoli näyttää samalta kuin kuva Merisalon kirjassa.


Voit auttaa minua iskunauhasivujen kehittämisessä täyttämällä palautekaavakkeen. Voit vastata anonyymisti, kaavakkeessa ei kysytä henkilötietoja.

Takaisin iskunauhojen pääsivulle