

Nämä nauhat kuuluvat omaan ryhmäänsä, joka englanniksi luokitellaan nimityksellä “twining”. Sen voisi ehkä tässä tapauksessa kääntää “sidottu nauha”, mutta ehkä sille löytyy parempiakin termejä. Ilmiöllä joka tapauksessa tarkoitetaan sitä, että jokaisen palmikointikierroksen lopussa kierretään pohjukoita puoli kierrosta alaspäin, mikä sitoo paikalleen “kuteena” toimivan pohjukan, joka on vaeltanut reunasta keskelle.
Tämä nauha voi ensin tuntua vähän haasteelliselta. Ensinnäkin pitää taiteilla kahta pohjukkaa samalla sormella. Näissä tilanteissa kannattaa siirtää kädenpuoleinen pohjukka sormen sisemmälle nivelelle ja ottaa toinen pohjukka ulompaan niveltaipeeseen. Toisekseenkin lopuksi pitää kiertää kaikkia pohjukoita paikallaan puoli kierrosta alaspäin (pikkurillin suuntaan). Sen tekeminen muita pohjukoita pudottamatta vaatii vähän harjoitusta. Mutta kun nauhan periaatteet oppii hallitsemaan, poimintakuvio on aika helppo muistaa.

Pohjukat voi kiertää joko toisen käden sormien avulla tai sitten saman käden peukalon avulla. Jälkimmäinen tapa vaatii vähän harjoitusta varsinkin pikkurillien osalta, mutta nopeuttaa näiden sidottujen nauhojen tekemistä huomattavasti. Alla olevalla videolla kierrän pohjukoita ensin toisen käden sormien avulla, sitten molemmat kädet yhtä aikaa (joskin vähän jouduin auttamaan oikeaa pikkurilliä).
Pyöreä A Round Chevron eroaa litteästä nauhasta vain siinä, että ennen kiertämistä myös etusormet vaihtavat pohjukoita, jolloin nauhan reunat sitoutuvat yhteen ja muodostuu ontto nyöri.


The Crosse Billit

Jos litteän nauhan aloittaakin niin, että yksi väri on yhdessä kädessä ja toinen toisessa, tulee The Crosse Billit. Teoriassa sen voi tehdä myös pyöreänä, jos laittaa värit kuin The Crosse Billitissä, mutta seuraa A Round Chevronin poimintakaaviota, mutta vain litteästä on säilynyt historiallinen ohje (Nun’s Book 1600-luvulta).

Kapearaitainen nuolenkärkinauha

Sekä litteään että pyöreään nauhaan voi tehdä myös kapeammat raidat muuttamalla pohjukoiden järjestystä aloituksessa.

Nelivärinen nuolenkärkinauha
Tähän nauhaan tulee samanlaiset kapeat raidat kuin yllä olevaan, mutta neljällä eri värillä. Valitsin kaavioon kirkkaat värit, mutta hienon voisi saada myös niin, että ottaisi vaikka tummanpunaisen, punaisen, oranssin ja keltaisen, jolloin saisi tavallaan liukuvärit.

Kuuden pohjukan nuolenkärkinauha

Jos pohjukoiden pitäminen pikkurilleillä tuntuu vaikealta, tämä nauha skaalautuu alaspäin, niin että voit käyttää myös kuutta pohjukkaa. Kokeilin vain litteää, mutta ei ole mitään syytä, miksi tätä ei voisi tehdä myös pyöreänä. Valokuvan nauhassa on neljä valkoista ja kaksi purppuraa pohjukkaa, kaaviossa on kolme eri väriä, jolloin raidoista tulee yhtä leveät.

Voit auttaa minua iskunauhasivujen kehittämisessä täyttämällä palautekaavakkeen. Voit vastata anonyymisti, kaavakkeessa ei kysytä henkilötietoja.