A Lace Maskel

Iskunauhojen luokittelussa tämä nauha kuuluu luokkaan “openwork” eli “avoimet nauhat”. Nauhassa on oikeastaan neljä erillistä nyöriä, jotka rakentuvat ensin erikseen ja kulkevat sitten toistensa läpi.

Tarvitset kahdeksan pohjukkaa, neljä vaaleaa ja neljä tummaa. Nauha näyttää monimutkaiselta, mutta se on aika helppo oppia ja siinä käytetään vain vaihtoa, ei tarvitse poimia silmukoita toisen läpi. Huom! Tee kaikki vaihdot kierrettynä eli koukkaa sisältä tuleva pohjukka alalangasta alakautta niin, että pohjukan ylä- ja alapuoli vaihtuvat.

A Lace Maskel nelivärisillä pohjukoilla

Koko kierros auki kirjoitettuna:

  • Vaiheet 1-4: Vaihda kiertäen etusormien, keskisormien, nimettömien ja pikkurillien silmukat.
  • Toista vaiheet 1-4.
  • Vaiheet 5-8: Vaihda oikea etusormi ja vasen keskisormi kiertäen. Vaihda oikea keskisormi ja vasen etusormi kiertäen. Vaihda oikea nimetön ja vasen pikkurilli kiertäen. Vaihda oikea pikkurilli ja vasen nimetön kiertäen.
  • Tee vaiheet 1-4. Tee vaiheet 1-4 uudelleen (eli yhteensä kaksi kertaa).
  • Vaiheet 9-10: Vaihda oikea keskisormi ja vasen nimetön kiertäen. Vaihda oikea nimetön ja vasen keskisormi kiertäen. Uloimmat sormet eivät tee mitään!
  • Aloita alusta eli 2 x 1-4, 1 x 5-8, 2 x 1-4, 1 x 9-10 ja sitten taas alusta.

Ohje on peräisin Silkewerkin sivuilta, josta löytyy englanninkielinen selostus samasta nauhasta.

Keskiaikaisessa ohjeessa nauha tehdään kahdella värillä, mutta sen voi tehdä myös neljällä, jolloin jokainen pikkupalmikko on eri värinen.

Tässä videolla tekemäni nelivärinen nauha. Jos tekisin sen uudelleen, asettelisin ehkä tummimmat reunoille ja vaaleammat keskelle (vrt. seuraava kaavio).

Jos haluat nauhan, jossa tummat ja vaaleat pikkupalmikot kohtaavat ja eroavat symmetrisesti, muuta pohjukoiden järjestystä niin, että toinen väri on ulkosormilla (etusormet ja pikkurillit) ja toinen sisäsormilla (keskisormet ja nimettömät).


Voit auttaa minua iskunauhasivujen kehittämisessä täyttämällä palautekaavakkeen. Voit vastata anonyymisti, kaavakkeessa ei kysytä henkilötietoja.

Takaisin iskunauhojen pääsivulle