A Lace Bend Round ja muunnoksia

8 pohjukan Lace Bend Round

Itse kutsun tätä nyöriä usein “kierrenyöriksi”. Se löytyy myös Viivi Merisalon Nauhoja-kirjasta (2. painos) numerolla 173. Kierrenyöri on iskunauhojen helpoimmasta päästä, koska siinä vain vaihdetaan silmukoita. Joidenkin ihmisten on kuitenkin vaikea hahmottaa vaihtojärjestystä ja heidän voi olla helpompi aloittaa esimerkiksi jostain viiden pohjukan nauhasta.

Nyöri on kaksivärinen ja siihen tarvitaan neljä pohjukkaa kumpaakin väriä. Yksi väri laitetaan vasempaan käteen (muista, peukaloa ei käytetä) ja toinen väri oikeaan käteen. Vaihtokuvio on sinänsä yksinkertainen ja siitä pitää muistaa vain neljä vaihetta. Tässä kaaviossa on mukana myös toinen vaihtokuvio, jotta lopussa langat olisivat aloitusasennossa.

Kierrenyörin kaavio
Video kierrenyörin tekemisestä

Itse muistan tämän nyörin kaavan numeroimalla sormet, vasemmassa etusormesta pikkurilliin ja oikeassa pikkurillistä etusormeen. Tällöin ykköset vaihtavat, sitten kakkoset, sitten kolmoset, sitten neloset ja sitten aloitetaankin jo alusta.

Sormien apunumerointi

Muunnoksia

Tämä iskunyöri on siitä poikkeuksellinen, että se toimii myös pienemmällä pohjukkamäärällä, sekä kuudella pohjukalla että neljällä pohjukalla, nyöristä tulee vain sitten ohuempi. Pohjukat sijoitetaan etusormesta alaspäin eli kuudella pohjukalla käytetään etu- ja keskisormia sekä niemttömiä, neljällä pohjukalla vain etu- ja keskisormia.

Neljän pohjukan kierrenyöri

Myös ainakin nelivärinen pystyraidallinen nyöri tunnetaan vanhoista käsikirjoituksista (ks. Silkewerk).

Pystyraidallisen nyörin aloitusasemat

Merisalon nauha 167

Viivi Merisalon kirjassa “Nauhoja” on neljän pohjukan variaatio pystyraidallisesta nyöristä:

Merisalo (2. painos), nyöri 167

Tämän nyörin pinta on tiukkaan iskettynä jännittävä, vähän kuin olisi monta ketjusilmukkaketjua vierekkäin.

Lähikuva nyöristä 167

Gotvik

Gotvik on Göteborgissa toimiva keskiaikaryhmä. Sen vaakunassa on kärpännahkainen kenttä, jonka päällä on sininen polviorsi (jonka päällä on vielä kolme liljaa). Halusin luoda nyörin, jossa on kärpännahan valkoinen mustine pilkkuineen ja sitten sininen raita. Tämä onnistuu Lace Bend Roundin kaaviolla, kunhan lähtöasemat valitsee oikein. Nyöriin tarvitaan yksi musta, kaksi sinistä ja viisi valkoista pohjukkaa.

Gotvikin nauhan alkuasemat

Voit auttaa minua iskunauhasivujen kehittämisessä täyttämällä palautekaavakkeen. Voit vastata anonyymisti, kaavakkeessa ei kysytä henkilötietoja.

Takaisin iskunauhojen pääsivulle