A Grene Dorge eli “ohranjyvä”

Ohranjyvänauha

A Grene Dorge on siitä poikkeuksellinen keskiaikainen iskunauha, että siinä käytetään sekä poimintaa että vaihtoa ja siinä on myös kolme väriä (useimmissa on vain yksi tai kaksi). Se on aika näyttävä, mutta ei juurikaan vaikeampi kuin vaikkapa A Round Lace of 5 Loops. Toiselta keskisormelta kysytään vähän enemmän notkeutta, mutta harjoitus tekee mestarin.

Tarvitset neljä pohjukkaa reunaväriä ja yhden pohjukan kumpaakin keskiviivan väriä, eli yhteensä kuusi pohjukkaa. Näyttävin nauha tulee, jos väreillä on hyvä kontrasti. Saat toisella tavalla jännittävän nauhan, jos valitset keskelle kaksi toisiaan lähellä olevaa väriä, mutta tällöinkin kannattaa reunaväriksi valita jotain ihan muuta.

Huomaa, että vaiheessa 1 ja 3 pohjukat poimitaan kierrettynä. Vaiheet 1-4 tehdään vain reunavärillä, vaihe 5 vain keskiväreillä. Jos vaihdossa otat sisäpuolelta tulevan pohjukan kierrettynä, tulee “ohranjyvistä” selkeämpiä, mutta ero ei ole kovin suuri eikä vaihtotapa vaikuta nauhan onnistumiseen.

A Grene Dorge

Huomasin, että näköjään teen videolla nauhaa peilikuvana kaavioon nähden, mutta sillä ei juuri ole merkitystä lopputuloksen suhteen. Perusperiaate selvinnee kuitenkin näinkin, kuvaan uuden videon, kun seuraavan kerran viritän “studion”.

“Sydännauha”

Tämä oma variaationi syntyi, kun eräässä nauhatyöpajassa huomautettiin, että nauhan keskellä olevat kuviot ovat kuin sydämiä. Kehitin ajatusta vähän pidemmälle ja huomasin, että jos toisen keskivärin korvaa reunavälillä, jäljellä olevasta keskiväristä tulee sydänrivi nauhan keskelle. Kuvan nauhassa on siis viisi vihreää ja yksi vaalea pohjukka. “Sydämen” ulkonäkö muuttuu myös vähän riippuen siitä, tekeekö keskiviivan värejä vaihdettaessa sisempään pohjukkaan kierron vai ei.

Käänteinen Grene Dorge

Jos nauhan pohjukoita muuttaa niin, että keskelle tulee yhtenäinen raita, on nauha yhtäkkiä aivan eri näköinen. Mallissani on kaksi keltaista, kaksi punaista ja kaksi mustaa pohjukkaa. Poiminnat ja vaihto ovat aivan samat kuin varsinaisessa ohranjyvänauhassa.

Käänteinen Grene Dorge

Takaisin iskunauhojen pääsivulle